Cadeau voor de jarige

Bij een kinderverjaardag horen natuurlijk ook cadeaus. Na het uitblazen van de kaarsjes van de verjaardagstaart, zie hiervoor ook de speciale verjaardagstaart pagina,  volgt meestal het uitpakken van cadeautjes. Als kinderen wat ouder worden, hebben ze meestal zelf een verlangslijstje opgesteld. In sommige speelgoedwinkels kun je zelfs lijstjes laten ophangen waar iedereen kan inschrijven op welk cadeau hij of zij voor de jarige wil kopen.

Maar vaak vind je het als ouders prettig om zelf het heft nog een beetje in handen te houden en ook te kijken naar een verantwoord cadeautje dat passend is bij de leeftijd en leerfase van je kindje. Voor de allerkleinsten kan je volgende overzicht aanhouden. Tot de leeftijd van één jaar is je kindje het meest bezig met ontwikkelen van zijn zintuigen. Het spelen bestaat dan ook veel uit voelen, kijken en beleven. Knisperboekje, rammelaars, activity gyms zijn heel geschikte cadeautjes. Kijk vooral uit dat het speelgoed niet ineens in het mondje van de baby kan. In een latere fase zijn ze bezig van alles te ontdekken. Ballen, knuffels, puzzels en dergelijke zijn dan erg leuk. Vanf een jaar of drie gaat de fantasie een grote rol spelen. Kinderen van deze leeftijd zijn veel bezig met ‘doen alsof’spelletjes. Cadeautjes als vingerpoppen, een hijskraan en dokterspullen passen hierbij.

Bron: http://www.ouders.nl/mpro2002-speelgoed.

De wat oudere kinderen weten zelf vaak erg goed wat ze leuk vinden en wat ze graag willen hebben. Voor de jongere meiden zijn de Barbiepoppen en alle varianten erop erg gewild. Ook boeken en knutselspullen zijn leuk. Voor de paardenmeisjes zijn er ook veel paardenspullen te vinden. Jongens vinden Lego meestal erg stoer. Voor de meiden is er tegenwoordig een eigen meidenvariant van Lego. Als ze nog wat ouder worden zijn electronische gadgets zoals spelletjes en mobieltjes natuurlijk erg in trek. De cadeaus kunnen ook in de sfeer liggen van decoratie van hun kamer, zoals bijvoorbeeld een zitzak. Altijd goed is natuurlijk een waardebon weg te geven zodat de kinderen zelf naar de winkel kunnen en iets uitzoeken. Meestal is er al veel voorpret bij het uitzoeken. Daarbij maakt het kinderen ook bewust van hoeveel iets kost en wat ze precies wel en niet kunnen kopen voor een bepaald bedrag.