Kindertraktaties

Als je kind jarig is en het is in de basisschoolleeftijd, zal het waarschijnlijk ook op school trakteren. Vaak hecht de school aan een gezonde traktatie. Maar verder kan je je uitleven in wat je je kind meegeeft. Op internet zijn heel veel ideeën te vinden. Zie bijvoorbeeld deze website. Je hoeft niet alles zelf te bedenken. Kijk rustig rond, misschien ook samen met je kind, en zoek iets uit wat je denkt dat haalbaar is. Meestal is het praktisch om niet zozeer veel werk te maken van de traktaties zelf. Je moet immers meestal een groot aantal traktaties hebben, alle kinderen in de klas van je kind en de aanwezige leerkrachten. Dit kan soms oplopen tot over de dertig stuks! Maak het jezelf dan niet te moeilijk en concentreer je op een leuke manier van presenteren. Zo kun je bijvoorbeeld voor je kleine voetballer een voetbalveld maken waar je met prikkers voetballertjes inzet. Of maak een aquarium waar je hengels van soepstengels met dropvisjes in zet. Z Iedereen zal het een geweldige traktatie vinden en je kind heeft naderhand nog iets om mee te spelen. Ook een grote tak waar je de traktaties inhangt, is erg aansprekend.

Een traktatie op school moet een kleinigheid blijven. Kinderen eten ook al fruit en drinken in de pauze. De traktatie hoeft dan geen groot iets te zijn dat bijna een maaltijd vervangt. Hierover staan op de site van het voedingscentrum ook leuke tips.

Naast iets eetbaars kun je natuurlijk ook kiezen voor iets niet eetbaars om op te trakteren. Afhankelijk van de leeftijd kun je kiezen voor iets als bellenblaas, stickers, stoepkrijt of iets dergelijks. Als de groep niet te groot is kun je ook kiezen voor een boekje. Heel leuk, waarbij je eventueel nog een eetbaar iets kan toevoegen in het thema van het boekje. Rupsje Nooitgenoeg leent zich hier bijvoorbeeld erg goed voor. Dit soort dingen kan ook erg geschikt zijn als afscheidstraktatie van crèche of peuterschool. Dit is meestal een mijlpaal voor je kind en voor jezelf een afscheidsmoment.

Praktisch gezien zijn er een aantal zaken waar je aan moet denken bij het trakteren. Tegenwoordig zijn allergieën veel voorkomend. Informeer vooraf bij de leerkracht of er kinderen zijn die last hebben van een allergie. Het zou erg vervelend zijn als er kinderen ziek zouden worden van jouw traktatie. Ook kan het zijn dat kinderen vanwege hun geloofsovertuiging bepaalde dingen niet mogen eten.